Recepty

CIZRNOVÉ KARI S MANGEM

Je to ostrý. Je to rychlý. Je to skvělý!

Jo, takhle bych shrnula veškerý kari. Jakmile máte připravenou/ koupenou kari pastu, je to otázka pár minut aktivní práce. A ne o moc více té pasivní.

Ale co je ještě lepší, než rychlost, se kterou jídlo připravíte je jeho chuť. První, které jsem doma začala dělat bylo moje milované čočkari. Ultra rychlé, ultra jednoduché červené kari z červené čočky, které se v podstatě samo uvaří a vždycky ho udělám kotel, abych měla co hodit do mrazáku na případy nouze, když jsme nemocný. Nebo máme třeba kocovinu. Nebo jenom línej den, znáte to..

Ale o tom to dneska není. Dneska bych se s Vámi ráda podělila o recept na (minimálně) náročnější kari z cizrny. Cizrna je společně právě s červenou čočkou moje nejoblíbenější luštěnina. Červenou čočku miluju především pro její rychlost přípravy, cizrnu ale nepřebije chutí. Jediný problém který s ní mám je, že si většinou vzpomenu, že jí chci vařit až v den, kdy jí chci vařit..

Na dnešní kari budeme potřebovat (4-6 porcí):

  • 1 cibuli
  • cca 2×2 cm zázvoru
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžičku kurkumy
  • 0,5 lžičky kajenského pepře
  • 1,5 lžičky garam masaly
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 2-2,5 lžic červené kari pasty
  • 1 střední mango
  • 1,5 papriky (kombinujte barvy)
  • 3 hrnky vařené cizrny (cca 300 g syrové)
  • 400 g/ 1 plechovka rajčat
  • 400 ml/ 1 plechovka kokosového mléka
  • rýže/ naan jako příloha

Jdeme na to!

Na troše olivového oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme nastrouhaný závor a česnek a asi minutu restujeme.

Přidáme všechno koření, necháme rozvonět (opět asi minutu). Míchat, míchat a míchat. Jinak se koření připálí a zhořkne.

Mango nakrájené na kostičky a papriky na nudličky přimícháme do směsi a nakonec přidáme krájená rajčata.

Směs necháme zahřát, přisypeme PŘEDVAŘENOU cizrnu, zalijeme kokosovým mlékem, zakryjeme pokličkou a necháme 30 minut vařit na středním plameni (naše indukce 5/9).

Po třiceti minutách dochuťte solí, pepřem, případně ještě trochou koření a podávejte s chlebem naan, rýží a bohatě zasypaném koriandrem! Mimochodem, já naan dělám podle receptu z Markétky blogu Kitchenette.

Dobrou chuť!

Vytisknout recept
Cizrnové kari s mangem
Cizrnové kari s mangem
Doba přípravy 10-15 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
porcí
Suroviny
  • 1 cibule
  • 2x2 cm zázvoru
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 0,5 lžičky kajenského pepře
  • 1,5 lžičky garam masaly
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2-2,5 lžíce červené kari pasty
  • 1 mango střední
  • 3 hrnky vařené cizrny cca 300 g syrové
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 400 g rajčat (1 plechovka)
Doba přípravy 10-15 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
porcí
Suroviny
  • 1 cibule
  • 2x2 cm zázvoru
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 0,5 lžičky kajenského pepře
  • 1,5 lžičky garam masaly
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2-2,5 lžíce červené kari pasty
  • 1 mango střední
  • 3 hrnky vařené cizrny cca 300 g syrové
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 400 g rajčat (1 plechovka)
Cizrnové kari s mangem
Pokyny
  1. Na troše olivového oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek a minutu restujeme.
  2. Přidáme všechno koření, necháme rozvonět (opět asi minutu). Neustále mícháme.
  3. Mango nakrájené na kostičky a papriky na nudličky přimícháme do směsi a nakonec přidáme krájená rajčata.
  4. Směs necháme zahřát, přisypeme PŘEDVAŘENOU cizrnu, zalijeme kokosovým mlékem, zakryjeme pokličkou a necháme 30 minut vařit na středním plameni.
  5. Po třiceti minutách dochuťte solí, pepřem, případně ještě trochou koření a podávejte s chlebem naan, rýží a bohatě zasypaném koriandrem!
Sdílet tento recept

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.