Recepty

SHAKSHUKA – RAJČATOVÁ PÁNEV S VEJCI

 

Voňavá pánev plná chutí, která poslouží od snídaně až po večeři a uspokojí i toho nejnáročnějšího jedlíka. To je shakshuka. 

 

Máme tady Silvestr a hnedka po něm Novoroční ráno. Což je dost často ráno s kocovinou, kdy naše těla prahnou po pořádné snídani. Vzheldem k hodině tomu ale budeme asi říkat spíš brunch, že jo? Zároveň je ale fajn, když do nich dostaneme něco trochu fresh a nemusíme stát hodinu u plotny a něco složitě aranžovat na talíř.

A přesně pro tyhle rána je shakshuka jako dělaná. Jídlo, které můžete servírovat rovnou na pánvi a podávat až na stole. Jídlo, do kterého teoreticky můžete použít všemožné zbytky, upravit si jí podle svých představ a bez výčitek servírovat k snídani, obědu i večeři.

Na 3-4 porce budete potřebovat:

  • olivový olej
  • 1 cibuli
  • 1 papriku
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3/4 lžičky papriky (dle preferenci sladká nebo ostrá)
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 6 vajec
  • hrst čerstvého koriandru/ petrželky
  • 100 g feta sýru
  • zralé avokádo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pečivo k podávání
  • pánev vhodnou na plotnu i do trouby

Zapneme troubu a necháme rozpálit na 190°C.

Mezitím cibuli a papriku nasekáme na drobno. Rozpálíme trochu olivového oleje na pánvičce a přidáme cibuli. Když zesklovatí, přidáme papriku a pokračujeme v restování další 1-2 minuty.

Přidáme 1/2 lžičky soli, třený česnek, rajčatový protlak a papriku, promícháme a restujeme asi 2 minuty.

Vlijeme obě konzervy rajčat a za občasného promíchnutí čekáme, až se směs začne vařit. Pak necháme vařit ještě asi 5 minut.

Podle potřeby osolíme a opepříme a vypneme sporák. Kulatou stranou lžíce připravíme 6 důlků pro vejce. Postupně do nich vyklepneme vejce a vždycky jeho okraje trochu upravíme a schováme pod rajčatovou směs.

Vajíčka osolíme, opepříme a pánev vložíme do trouby. Po 8 minutách jsou vajíčka na měkko. Bílky jsou hotový, žloutky tekutý, přesně tak to máme doma rádi. Pokud chcete žloutky napůl udělané, přidejte další 2 minuty, pokud spíše tužší, přidejte 4. Vždycky je ale lepší vyndat pánev z trouby chvilinku předtím, než jsou vajíčka tak, jak je chcete jíst, protože teplem samozřejmě ještě trochu dojdou.

A hlavně pozor. Ta pánev je samozřejmě horká a těžká. Tak na to nezapomeňte a nespalte se. Nebuďte blbí jako já, ikdyž máte třeba kocovinu.

Hnedka po vyndání z trouby posypte nakrájeným/ nadroleným feta sýrem a nasekaným koriandrem, případně petrželkou, jestli Vám koriandr ještě nepřirostl k srdci. Nakonec přidejte krájené avokádo a podávejte s čerstvým chlebem (skvěle poslouží pita, evropský křupavý chléb i bageta).

Nanídanej člověk = šťastnej člověk

Shakshuka má i spoustu dalších obměn

Rovnou do rajčatové směsi můžete přidat bílé fazole, další zeleninu (lilek bude skvělej!) nebo třeba olivy a kapary. Navrch můžete kromě sýru, bylinek a avokáda přidat třeba hummus nebo čerstvý chilli papričky. A vajíčka můžete teoreticky vyměnit za nějakou luštěninu nebo míchaný tofíčka, vynechat sýr a vytvořit tak veganskou variantu.

Dobrou chuť a kocovině zdar!

Leontýna

Vystisknout recept

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.