
Vegan brownies
Veganské brownies je jeden z Fílův nejoblíbenějších zákůsků. Občas ho máme na stole skoro až moc často. Úžasná chuť, spoustu čokolády, krustička na povrchu a žvejčkačka uvnitř. Mňam!

Tenhle recept vznikl díky mojí bývalé kolegyni Anetce. Celkem pravidelně jsem do Sweet city dělala brownies, klasický ale. No, a Anetka je vegan, tak jsem se jednou rozhodla udělat brownies, které si dá bez výčitek. A od té doby jiné nedělám.

Na jednu 22 cm kulatou formu budete potřebovat:
- 2 lžíce lněného semínka
- 225 g hladké mouky
- 1/4 lžičky sody
- 40 g kakaa
- 110 g čokolády
- 3/4 lžičky soli
- 300 g třtinového cukru
- 80 g kokosového oleje
- 1/2 lžičky vanilkového prášku nebo 1 lžička extraktu
- 50 g ořechů vlašáky nebo pekany
- 50 g čokolády na polevu
Rozpalte troubu na 175°C horkovzcuch a vyložte formu pečícím papírem.
Nejdříve vytvořte lněné vajíčko, které zajistí, že těsto drží pohromadě. Rozemelte 2 lžíce lněných semínek a smíchejte se 6 lžícemi vody. Nechte 10 minut odstát.

V míse smíchejte 225 g mouky a 1/4 lžičky sody. Na promíchání vemte metlu, tak mouku nakypříte a promícháte směs rovnoměrně.
Ve druhé míse smíchejte kakao, čokoládu nasekanou na menší kousky a sůl. Zalijte čtvrt hrknem horké vody a smíchejte.
Do čokoládové směsi vmíchejte cukr, vanilku a rozpuštěný kokosový olej. Pak vmíchejte lněníčko, mouku a nakonec nasekané ořechy.

Těsto není úplně konzistentní a nedrží pohromadě. Ničeho se ale nebojte, takhle má vypadat. Hmotu natlačte do formy a dejte péct na 25 minut.

Po vyndání z trouby ještě potřete rozpuštěnou čokoládou a ozdobte oříšky a čerstvým nebo sušeným ovocem. Nechte ho nejdříve vychladnout a až pak krájejte.

Nebo máte chuť spíše třeba na veganský banánový chlebíček? Tak na ten mám recept tady. Enjoy,
vaše Leontýna ♥.


Doba přípravy | 20 minut |
Doba vaření | 25 minut |
Porce |
kousků
|
- 2 lžíce lněného semínka
- 225 g hladké mouky
- 1/4 lžičky sody
- 40 g kakaa
- 110 g čokolády
- 3/4 lžičky soli
- 300 g třtinového cukru
- 80 g kokosového oleje
- 1/2 lžičky vanilkového prášku nebo 1 lžička extraktu
- 50 g ořechů vlašáky nebo pekany
- 50 g čokolády na polevu
Suroviny
|
![]() |
- Rozpalte troubu na 175°C horkovzcuch a vyložte formu pečícím papírem.
- Nejdříve vytvořte lněné vajíčko, které zajistí, že těsto drží pohromadě. Rozemelte 2 lžíce lněných semínek a smíchejte se 6 lžícemi vody. Nechte 10 minut odstát.
- V míse smíchejte 225 g mouky a 1/4 lžičky sody. Na promíchání vemte metlu, tak mouku nakypříte a promícháte směs rovnoměrně.
- Ve druhé míse smíchejte kakao, čokoládu nasekanou na menší kousky a sůl. Zalijte čtvrt hrknem horké vody a smíchejte.
- Do čokoládové směsi vmíchejte cukr, vanilku a rozpuštěný kokosový olej. Pak vmíchejte lněníčko, mouku a nakonec nasekané ořechy.
- Těsto není úplně konzistentní a nedrží pohromadě. Ničeho se ale nebojte, takhle má vypadat. Hmotu natlačte do formy a dejte péct na 25 minut.
- Po vyndání z trouby ještě potřete rozpuštěnou čokoládou a ozdobte oříšky a čerstvým nebo sušeným ovocem. Nechte ho nejdříve vychladnout a až pak krájejte.
