Recepty

Vegan brownies

Veganské brownies je jeden z Fílův nejoblíbenějších zákůsků. Občas ho máme na stole skoro až moc často. Úžasná chuť, spoustu čokolády, krustička na povrchu a žvejčkačka uvnitř. Mňam!

Tenhle recept vznikl díky mojí bývalé kolegyni Anetce. Celkem pravidelně jsem do Sweet city dělala brownies, klasický ale. No, a Anetka je vegan, tak jsem se jednou rozhodla udělat brownies, které si dá bez výčitek. A od té doby jiné nedělám.

Na jednu 22 cm kulatou formu budete potřebovat:

  • 2 lžíce lněného semínka
  • 225 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky sody
  • 40 g kakaa
  • 110 g čokolády
  • 3/4 lžičky soli
  • 300 g třtinového cukru
  • 80 g kokosového oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku nebo 1 lžička extraktu
  • 50 g ořechů vlašáky nebo pekany
  • 50 g čokolády na polevu

Rozpalte troubu na 175°C horkovzcuch a vyložte formu pečícím papírem.

Nejdříve vytvořte lněné vajíčko, které zajistí, že těsto drží pohromadě. Rozemelte 2 lžíce lněných semínek a smíchejte se 6 lžícemi vody. Nechte 10 minut odstát.

V míse smíchejte 225 g mouky a 1/4 lžičky sody. Na promíchání vemte metlu, tak mouku nakypříte a promícháte směs rovnoměrně.

Ve druhé míse smíchejte kakao, čokoládu nasekanou na menší kousky a sůl. Zalijte čtvrt hrknem horké vody a smíchejte.

Do čokoládové směsi vmíchejte cukr, vanilku a rozpuštěný kokosový olej. Pak vmíchejte lněníčko, mouku a nakonec nasekané ořechy.

Těsto není úplně konzistentní a nedrží pohromadě. Ničeho se ale nebojte, takhle má vypadat. Hmotu natlačte do formy a dejte péct na 25 minut.

Po vyndání z trouby ještě potřete rozpuštěnou čokoládou a ozdobte oříšky a čerstvým nebo sušeným ovocem. Nechte ho nejdříve vychladnout a až pak krájejte.

Nebo máte chuť spíše třeba na veganský banánový chlebíček? Tak na ten mám recept tady. Enjoy,

vaše Leontýna ♥.

Vytisknout recept
Vegan brownies
Forma 22 cm
Vegan brownies
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 25 minut
Porce
kousků
Suroviny
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 225 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky sody
  • 40 g kakaa
  • 110 g čokolády
  • 3/4 lžičky soli
  • 300 g třtinového cukru
  • 80 g kokosového oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku nebo 1 lžička extraktu
  • 50 g ořechů vlašáky nebo pekany
  • 50 g čokolády na polevu
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 25 minut
Porce
kousků
Suroviny
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 225 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky sody
  • 40 g kakaa
  • 110 g čokolády
  • 3/4 lžičky soli
  • 300 g třtinového cukru
  • 80 g kokosového oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku nebo 1 lžička extraktu
  • 50 g ořechů vlašáky nebo pekany
  • 50 g čokolády na polevu
Vegan brownies
Pokyny
  1. Rozpalte troubu na 175°C horkovzcuch a vyložte formu pečícím papírem.
  2. Nejdříve vytvořte lněné vajíčko, které zajistí, že těsto drží pohromadě. Rozemelte 2 lžíce lněných semínek a smíchejte se 6 lžícemi vody. Nechte 10 minut odstát.
  3. V míse smíchejte 225 g mouky a 1/4 lžičky sody. Na promíchání vemte metlu, tak mouku nakypříte a promícháte směs rovnoměrně.
  4. Ve druhé míse smíchejte kakao, čokoládu nasekanou na menší kousky a sůl. Zalijte čtvrt hrknem horké vody a smíchejte.
  5. Do čokoládové směsi vmíchejte cukr, vanilku a rozpuštěný kokosový olej. Pak vmíchejte lněníčko, mouku a nakonec nasekané ořechy.
  6. Těsto není úplně konzistentní a nedrží pohromadě. Ničeho se ale nebojte, takhle má vypadat. Hmotu natlačte do formy a dejte péct na 25 minut.
  7. Po vyndání z trouby ještě potřete rozpuštěnou čokoládou a ozdobte oříšky a čerstvým nebo sušeným ovocem. Nechte ho nejdříve vychladnout a až pak krájejte.
Sdílet tento recept

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.